Landsrådsmøde med kunstig intelligens og fremtidsbriller

Skrevet af:

Torben Stenstrup, Landsformand

Udgivet 10. oktober 2023

Landsrådet har været samlet til det første møde den 6.-7. oktober i Svendborg. Landsrådet består af bestyrelsesmedlemmerne i de fem regioner samt landsformanden. Med ny organisering og ny landsformand var deltagernes forventninger store i retning af god energi, relevante drøftelser og mulighed for at få indflydelse på fremtidens DOF.

Vi har taget hul på processen for at skabe en ny og ambitiøs strategiplan for hele DOF, som vi vil udvikle sammen gennem en inddragende proces – og forhåbentlig vedtage på landsmødet i maj 2025.

Hvem er vi?

Første spadestik på landsrådets møde var indsigt i og drøftelser af fællestræk og forskelle på de 276 medlemsskoler i DOF-familien. Hvad kendetegner medlemsskolerne, når vi kigger på en lang række karakteristika med objektive briller? Og hvad er mere subjektive vurderinger i forhold til fx forandringsparathed, lyst til vækst, generationsskifte i bestyrelsen og mange andre perspektiver?

Her udestår en spændende dialog om medlemsskolernes forskellige behov og forventninger til DOF – samt hvilke bidrag, medlemsskolerne ønsker at sende retur til det landsdækkende fællesskab.

Ambitioner og værdier

Som led i strategidrøftelserne fik vi også kortlagt en masse bud på det ambitionsniveau, der gælder for medlemsskolerne lokalt, for regionsbestyrelserne og på landsplan i DOF-fællesskabet.

Herudover boltrede vi os i værdiord og en masse hverdagsfortællinger om vigtige stunder i DOF-familiens virke. I dag har vi otte værdiord, som er lidt flyvske og diffuse at arbejde med. Når vi er længere fremme i strategiarbejdet, er det vores tanke, at vi sammen har kogt essensen af foreningens virke ned i tre bouillonterninger i form af tre værdiord, der er lette at huske – og som vil kunne gennemsyre alle handlinger og adfærd i hverdagen.

AI og post corona

Landsrådet fik input fra to eksterne oplægsholdere, som i dén grad satte gang i tankerne og dialogen blandt deltagerne.

Christian Sophus Ehlers er foreningskonsulent og gav en lang række pointer om kunstig intelligens (AI) og de redskaber, der i disse måneder vælter ind over danskerne. Christian introducerede os til løsninger som OpenAI ChatGPT (chatrobot der fx kan hjælpe med tekster), Bing Image Creator (chatrobot der fx kan skabe illustrationer), Zetland Good Tape (redskab der transskriberer interviews til tekst) og Canva (redskab til at skabe illustrationer og præsentationer mv.).

Det er stærke kræfter, som buldrer ind i vores hverdag nu – og som aftenskoler får vi helt nye hjælperedskaber, men også en vigtig opgave i at understøtte befolkningens evne til at navigere i de enorme forandringer, der følger med den kunstige intelligens.

Erhvervspsykolog Mads Lindholm satte fokus på danskernes forhold til kurser og kompetenceudvikling i en ny tid (efter Corona).

De senere år har vist, at store forandringer har fundet sted i vores arbejdsvaner med hjemmearbejdspladser og prioriteringer af vores tid. Det udfordrer deltagelsen i aftenskolernes kurser og DOF’s tilbud om kompetenceudvikling af undervisere og bestyrelser/skoleledelser.

Oplægget satte mange refleksioner i gang og måske en erkendelse af, at ”vi kommer ikke tilbage til tiden før Corona” fx i form af antal deltagere på kursushold. Til gengæld er der brug for nye formater og tilbud, som henvender sig til danskerne, der er nysgerrige efter ny viden og læring for livet – sammen med andre.

Mads skar nødvendigheden for forandringer ud i pap med en reference til virksomheden Kodak:

”Aldrig har der været så stor interesse for fotografier, og aldrig har der været så lidt behov for filmruller.”

Hvis aftenskolens traditionelle tilbud er en slags ’filmrulle’ – så skal vi nok lige have løftet blikket lidt …

Dynamik, fællesskab og drøftelser

Det har været et fantastisk første møde i landsrådet med dynamik, fællesskab og så mange relevante drøftelser af ’Fremtidens DOF’.

Den 27. oktober fejrer vi de første 50 år i DOF over hele landet – og vi ser ind i nye spændende 50 år, hvor vi sammen har rigtig meget at tilbyde nysgerrige danskere med lyst til læring for livet i en fællesskabsramme.

Sætter dette indlæg dine tanker i gang, eller har du forslag eller ønsker til hovedbestyrelsens virke, er du velkommen til at skrive til mig på ts@danskoplysning.dk.