Støtte til deltagere med handicap

Skrevet af:

Henrik Christensen, Sekretariatsleder

Udgivet 13. september 2023

DOF arbejder løbende for at sikre lige adgang til aftenskolen for alle. Det indebærer blandt andet at sikre rammer for, at deltagere med handicap kan blive transporteret til og fra deres undervisning.

I dag den 13. september havde DOF’s sekretariatsleder, Henrik Christensen, og bestyrelsesmedlem fra SUKA, Niels-Anton Svendsen, foretræde for Folketingets Kulturudvalg. Ærindet var Folkeoplysningslovens § 44 stk. 2, som siger, at ministeren yder tilskud til mennesker med handicaps deltagelse i folkeoplysende virksomhed.

Til at understrege behovet fremlagde Henrik og Niels-Anton en kort film med to deltagere fra SUKA. Se filmen nederst på denne side.

En hovedpointe var, at der sker en utilsigtet, negativ forskelsbehandling af mennesker med handicap, når de skal betale helt op til 7.000 kr. til transport ud over kursusprisen. Det bunder i primært to problemer:

For få midler

Det ene problem er, at der på finansloven kun er afsat godt 4 mio. kr. til bl.a. hjælpemidler og transport for handicappede deltagere i aftenskolen, hvor det reelle behov er minimum 20 mio. kr.

Vores forslag er naturligvis en væsentlig forhøjelse af beløbet på finansloven, så det ikke er dyrere for personer med handicap at deltage i undervisning i aftenskolen end for personer uden et handicap.

Tung administration

Det andet problem er, at blandt andet aftenskolerne først får svar på, hvor mange penge de får fra puljen i september måned og dermed løber en meget stor risiko, hvis de sørger for betaling af deltagere med handicaps transport i mere end første halvdel af året. Det afholder naturligvis en del aftenskoler fra at søge om andel i midlerne og rent overlade transporten til deltagerne eller deres værge.

Vores forslag er, at der udstedes en bekendtgørelse med klare og transparente regler om blandt andet administration og egenbetaling.

Kulturudvalget lyttede interesseret på de to væsentlige problematikker, og tog imod vores forslag til løsninger. Vi følger op med flere henvendelser til politikerne og krydser fingre for flere midler og en langt mere hensigtsmæssig administration af puljen til tilskud til mennesker med handicaps deltagelse i aftenskoleundervisning.

Kim og Ulla fortæller om at gå i aftenskole i Suka.