Hovedbestyrelsen gør klar til fællesskab under bøgekronerne
Skrevet af:
Torben Stenstrup, Landsformand
Udgivet 21. maj 2024
Snart valfarter skoleledere, bestyrelsesmedlemmer og andre nøglepersoner fra DOF’s mange medlemsskoler til Munkebjerg ved Vejle for at holde landsmøde. Det glæder vi os virkelig til i hovedbestyrelsen og sekretariatet – og derfor fyldte planlægningen af landsmødet også en del af vores seneste møde, som foregik i Odense. Som noget nyt har Region Hovedstaden taget initiativ til fælles bustransport fra Østdanmark – og så kan ideudvekslingen og festlighederne begynde allerede fra morgenstunden!
Ud over de to spændende oplæg fra Birgitte Dam Jensen og Anders Morgenthaler så vil vi gerne have alle landsmødedeltagerne med ind i ”udviklingsværkstedet”, hvor vi bidrager til den nye fælles strategiplan. Her kommer vi til at sætte fokus på bærende værdiord for vores virke i hele DOF-fællesskabet, og vi skal også lidt tættere på diversiteten i dét, vores medlemsskole bidrager til og har behov for i relationerne omkring DOF. Derudover vil vi også gerne høre mere om medlemsskolernes interesse i fælles udviklingsprojekter – og især hvilke temaer/potentialer, projekterne skal sætte fokus på.
Det handler jo i høj grad om at skabe et levende medlemsdemokrati – og det var også den røde tråd i en god debat i hovedbestyrelsen omkring muligheden for at kombinere det fysiske fremmøde med online deltagelse i forbindelse med fx årsmøder i regionerne og landsmødet. Vi ser mange fordele og ulemper forbundet med begge varianter, og selvfølgelig en hybrid af de to. Vores konklusion blev at holde fast i ambitionen om at samle folk fysisk, da vi her får bedre debatter og ideudviklingsprocesser, end vi kan klare på skærmen. De ekstra midler til løn og teknik/IT, som er forudsætningen for succesfuldt at binde en fysisk og en online forsamling sammen, vil vi hellere prioritere på eksterne oplægsholdere eller andre løft af det indholdsmæssige. Og hvor det giver mening at dele elementer eller fx en oplægsholder gennem streaming til medlemsskolerne, vil vi gerne forsøge dette. Det er den del med den levende dialog og afstemninger, som hovedbestyrelsen gerne vil prioritere i det fysiske fremmøde.
Vores 270 medlemsskoler repræsenterer en stor mangfoldighed – og det gør sig også gældende i forhold skolernes behov for IT og administrative arbejdsredskaber. Hovedbestyrelsen havde en god drøftelse af resultaterne fra den gennemførte spørgeundersøgelse, hvor hele 68 ud af 93 skoler (som aktivt bruger ASA) har givet sig tid til at svare. Vi vil i større omfang zoome ind på udvalgte hverdagssituationer, hvor IT er nøglen til at skabe bedre resultater og mere effektive arbejdsgange for mange mennesker – og så forfølge løsninger, der kan indfri disse situationer i praksis. IT koster millioner af kroner i DOF-budgettet, og der indgår mange komplekse overvejelser – fx om vi skal lave løsningerne alene i DOF eller sammen med de øvrige oplysningsforbund, hvordan brugervenlighed imødekommes bedst, forventninger til kursusdeltagelse og hvordan vi vælger fremtidssikrede teknologier …
Siden december har hovedbestyrelsen haft en arbejdsgruppe i gang, som ser på mulighederne for at skabe nationalt forankrede udviklingsprojekter i tæt samarbejde med et antal interesserede medlemsskoler – og så ansøge private fonde og offentlige puljer om midler til at realisere projekterne for. Det er en ny måde at arbejde på i DOF, og derfor tog hovedbestyrelsen en god dialog om erfaringerne med den første arbejdsperiode. Det handler fx om idegenerering, transparens omkring, hvilke medlemsskoler der inddrages i projekterne, udvælgelsen af fonde/puljer, ressourcepersoner i processerne og om niveauet af orientering i hele hovedbestyrelsen. Vi øver os fortsat og forsøger at finde en balanceret vej mellem løse ideer/fugle på taget – og så til, at der er konsensus i organisationen, når tilsagn om eksterne midler modtages.
Som landsformand har det været en stor fornøjelse at deltage i alle fem regioners årsmøder og møde en masse engagerede ildsjæle over hele landet. Årsmødet i Region Hovedstaden foregik på Johan Borups Højskole efterfulgt af en rundvisning i Folketinget ved MF Henrik Møller (S). Det var en spændende rundvisning fyldt med anekdoter og vinkler på et levende folkestyre, og mod slutningen fik vi en invitation til at gennemføre en konference om DOF-aftenskolernes lokale værdiskabelse på Christiansborg til efteråret. Den invitation griber vi med stor glæde og hovedbestyrelsen har nedsat en arbejdsgruppe, der kaster sig over denne opgave.
Vi glæder os til at møde en masse af jer til landsmødet den 25. maj under bøgekronerne ved Vejle. Husk at forslag eller ønsker til hovedbestyrelsens virke altid er meget velkomne på ts@danskoplysning.dk.