Du er her: Inspiration » Folkeoplysningens Grundkursus

Folkeoplysningens Grundkursus

Ved dine nye undervisere, hvad det egentlig vil sige at undervise på en aftenskole? Kender de til folkeoplysningsbegrebet og hvad det betyder for undervisningen? Kender de til DOF?

DOF tilbyder Folkeoplysningens Grundkursus (FGK) til nye undervisere, bestyrelsesmedlemmer og ledere i aftenskolen, så de får en solid indføring i området, historien, pædagogikken og meget andet.

Kurset er gratis, så tøv endelig ikke med at ringe til DOF – att. Lis Schlotfeldt på 26 17 90 73, der er behjælpelig med at arrangere et kursus.

Indhold og form

Kurset henvender sig i første omgang til undervisere i aftenskolen, men andre ansatte og bestyrelsesmedlemmer har også glæde af kurset.

Forløbet er inddelt i to moduler, og hvert modul har en varighed á 4 x 45 min, dvs. at hele modulet kan gennemføres på 6-8 timer. Der er dermed tale om et intensivt kursus, som giver et godt overblik over folkeoplysningen i dag.

Det er dog også muligt, at tilrettelægge kurset således, at de to moduler lægges med et vist tidsrum imellem, eller kun modul 1 som enkeltstående modul.

Modulernes indhold

Modul 1 ”Overblik og indblik” Når du underviser eller igangsætter aktiviteter på aftenskolen, er du en del af en større bevægelse. På modul 1 sætter vi ord på hvem eller hvilke organisationer, der er med i den folkeoplysende bevægelse, og baggrunden for at den opstod. Vi ser på historien for at forstå nutiden. Du vil også blive præsenteret for DOF som organisation og hvilken betydning det har for dig, som underviser i en DOF skole, og vi tager et lille dyk ned i folkeoplysningsloven, for at få forståelse af de muligheder og krav, der er i din undervisning.

Modul 2 ”Læring og deltagelse” I modul 2 har vi fokus på pædagogik og læring i undervisningen af voksne. Vi sætter ord på hvilke kompetencer, der er nødvendige for en god undervisning og hvordan de folkeoplysende værdier omsættes i praksis. Det handler om at sikre, at deltagerne får så meget og så god læring som muligt, og om at tilrettelægge undervisningen som folkeoplysning, hvor der er dialog og ”højt til loftet”. Vi vil også arbejde med det at skabe god trivsel på holdet og at undgå konflikter.

Det er kun uddannede FGK instruktører, der kan undervise andre i materialet.

Dansk Folkeoplysnings Samråd har i samarbejde med oplysningsforbundene DOF, AOF, FOF. LOF og FORA uddannet FGK instruktørerne.

Print Friendly and PDF

Senest opdateret d. 31. oktober 2019