Bæredygtig trivsel i Landsrådet

Skrevet af:

Torben Stenstrup, Landsformand

Udgivet 10. oktober 2024

Landsrådet var samlet til et intenst mødedøgn med et stærkt program på Severin Kursuscenter i Middelfart den 4.-5. oktober. Den formelle del af landsrådets arbejde satte fokus på de store linjer i DOF’s budget for 2025 og satte spot på en række pointer i den netop gennemførte tilfredshedsundersøgelse blandt medlemsskolerne, hvor vi har fået svar fra 104 ud af 277 medlemsskoler. Generelt er skolerne meget tilfredse med medlemskabet i DOF, men der er selvfølgelig udviklingspunkter – og her er vi i særlig grad nysgerrige på at komme i kontakt med nogle af de skoler, vi ikke så ofte hører fra i DOF-arbejdsfællesskabet.

Fokus på demens

I aftenskolelandskabet er vi optaget af at skabe værdi i vores lokalsamfund og blive opfattet som et omdrejningspunkt for læringsbaserede fællesskaber. Vi har en stor mangfoldighed i DOF, og vores medlemsskoler arbejder med vidt forskellige temaer og målgrupper – og ofte noget som har stor offentlig bevågenhed.

Et eksempel på dette er DR’s serie om ”Demenskoret”, hvor 17 mennesker med demens igennem otte uger arbejder frem mod en koncert. Med stor faglig indsigt og stor empati guider korleder Claus Christensen gruppen frem, mens Puk Elgård fremhæver små fine dialoger med de demensramte og deres pårørende. Det er godt TV – smaskfyldt af følelser, engagement, faglighed og mødet mellem rigtige mennesker. Serien har fået masser af omtale og sat fokus på et liv med demens, og hvordan sang, musik og fællesskab åbner lugen til glemte hjørner af hjernen. En række af vores aftenskoler har allerede kor for mennesker med demens – og flere er undervejs med nye tilbud i kølvandet på DR’s udsendelser.

Grøn omstilling

Et andet område, som har et stort folkeoplysende potentiale, er danskernes grønne omstilling. Flere af vores skoler er godt i gang på dette felt, og i DOF har vi ansøgt nogle fonde om midler til at booste og udbrede denne indsats til mange flere medlemsskoler. Mens vi venter på svar, samler vi viden og indsigter til gode arbejdsmetoder, der for alvor kan rykke noget på det folkelige engagement, når det gælder et hverdagsliv i mere bæredygtig balance.

På landsrådsmødet fik vi besøg af Simon Elsborg Nygaard, der er ph.d. og postdoc i bæredygtighedspsykologi og bæredygtig trivsel fra Psykologisk Institut, Aarhus Universitet. Her fik vi alle en øjenåbner og lidt at tænke over, idet Simon tildelte alle DOF’s medlemsskoler en helt unik rolle som aktør i at skabe ”Bæredygtig Trivsel” og hjælpe med at skabe gode liv med høj livskvalitet inden for rammerne af én planet.

Aftenskolerne står stærkt

Simon mener, at vi står stærkt her fordi: 1) vi allerede arbejder med læring og folkeoplysning, 2) vi er uafhængige af partipolitik, 3) vi møder mange kursister med et åbent sind og 4) mange af vores eksisterende tilbud allerede er brikker til bæredygtig trivsel.

Vi kan sagtens sætte mere fokus på hverdagshandlinger, som forbedrer miljøet gennem lavere CO2 udledning og så videre. Men vi kan også sætte fokus på en stærkere kommunikation af aftenskolernes tilbud, som styrker danskernes bæredygtige trivsel. Sagen er nemlig, at når befolkningen møder frem hos os, så hopper de ud af hamsterhjulet, der driver forbrug og vækst mod himlen. Vi giver samvær, tid til fordybelse, ny viden og personlige indsigter – og det koster ikke meget i materialer eller elektricitet.

Ifølge Simon kan et stort engagement i aftenskolens meget billige tilbud lede til en pengeophobning på bankkontoen – og her er der en yderligere folkeoplysningsopgave med at pege på grønne investeringer og køb af langtidsholdbare varer, med dansk oprindelse og af høj kvalitet.

Spørgelysten i salen var stor, og Simons oplæg gav god inspiration til den udfordrende opgave, en lang række af vores skoler har kastet sig over. Ikke mindst fordi det handler om at påvirke menneskers adfærd og vaner i nye og mere bæredygtige retninger, hvilket er svært og kræver nye tilgange.

Brandalarmen gik

Jorden brænder – og det er ved at gå op for den brede befolkning, at der skal mere grøn handling til. Det samme skete for alle gæsterne på Severin, da brandalarmen gik sent fredag aften, og vi alle (også dem der var gået i seng) måtte evakueres til parkeringspladsen. Heldigvis var det denne gang falsk alarm, og de blå blink kunne køre hjem i garage igen – men det er måske en god måde at træne vores beredskabsmuskler på …

Strategi og værdier

Den øvrige del af landsrådet handlede om arbejdet med vores nye strategiplan. Vi havde fat i tre konkrete forslag til værdiord, som vi trykprøvede fra flere kanter. Derudover drøftede vi en række pointer og udsagn, som er indsamlet i løbet af den inddragende proces siden sidste efterår. Disse elementer har vi samlet i et ’bruttokatalog’ og sorteret dem i den ’kasser’, hvor vi tænker, at de hører hjemme i en samlet strategiplan.

Næste skridt bliver nu, at sekretariatet formulerer et konkret bud på en vision, mission og ”det særlige” ved DOF. Herudover bliver det spændende at se nogle konkrete bud på de indsatser og handlinger, som kan tegne forandringen i retning af fremtidens DOF om fire år.

Det er vanskeligt arbejdsstof, men det har været en stor fornøjelse at opleve indlevelsen og engagementet igennem hele landsrådets arbejdsdøgn. Vi er godt på vej i strategiprocessen og der kommer snart noget meget spændende ud af tågerne, som vi glæder os til at dele med regionsbestyrelserne og medlemmerne – og sammen vedtage på landsmødet i maj 2025.