Hovedbestyrelsen kondenserer guldkorn i strategiprocessen

Skrevet af:

Torben Stenstrup, Landsformand

Udgivet 18. september 2024

Septembers himmel var så blå over Huset ved Middelfart, hvor hovedbestyrelsen netop har været samlet til møde. Og højt til loftet og himmelhvælvet er jo et godt udgangspunkt for arbejdet, når det handler om formuleringer af den fremtidige strategiplan for alle os, der er engageret i DOF-fællesskabets udvikling.

På baggrund af de inddragende forløb på de seneste to landsrådsmøder, regionernes årsmøder og ved landsmødet i maj har sekretariatet sammenskrevet et ’arbejdskatalog’ med de vigtigste og mest relevante ideer og pointer, som er dukket op i processen. Dette materiale gennemgik hovedbestyrelsen med stort engagement som forberedelse og optakt til landsrådsmødet den 4.-5. oktober, som finder sted på Severin Kursuscenter – ligeledes i Middelfart.

I det foreløbige arbejdskatalog har vi sorteret og placeret de vigtigste guldkorn i en struktureret form, som vi glæder os til at drøfte med landsrådet. Efter denne samling udestår arbejdet med at formulere de helt konkrete sætninger, der udgør et udkast til en samlet plan med vision, mission, værdier, de særlige kendetegn ved DOF samt de fire strategiske udviklingsspor, som vi mener vil bære DOF stærkere ind i fremtiden.

Vi har været langt omkring, men hovedbestyrelsen er meget fortrøstningsfulde – og vi glæder os til den næste etape i forløbet, hvor vi nu snævrer tragten ind og kondenserer de formuleringer og pointer, som vi sammen skal behandle og vedtage på landsmødet til foråret, der bliver med overnatning på Munkebjerg Hotel den 24.-25. maj 2025 (Husk, at sætte kryds i kalenderen).

Efterårshimlen indikerer også den tid på året, hvor vi skaber et økonomisk overblik over landsorganisationens økonomi for det igangværende år og begynder at varme op til budgettet for 2025. Det ser rigtig fornuftigt ud, når vi kigger ud over forventede indtægter og udgifter – og nu begynder resultaterne at vise sig som følge af de nødvendige beslutninger, som er gennemført i organisationen i form af tilpasninger, ændringer i strukturen og sekretariatets flytning til Blågårdsstræde i Roskilde.

Der er nu mulighed for at afsætte et strategisk råderumsbeløb, som kan give mulighed for nye satsninger i strategiplanen eller være forbundets egenfinansiering til udviklingsprojekter, hvor vi tiltrækker yderligere medfinansiering fra fonde og puljer. Vi arbejder forsat på at skabe nogle større fondsfinansierede udviklingsprojekter, som forankres i landsorganisationen, men bygger på et kapacitets- og kompetenceløft blandt interesserede medlemsskoler. Så vi både skaber udvikling og værdi lokalt, men samtidig bidrager til at skabe nye svar på de store samfundsudfordringer, som gælder i hele Danmark.

Et af disse områder er ønsket om at engagere den brede befolkning mere i den nødvendige grønne omstilling, hvilket flere af vores medlemsskoler arbejder seriøst med. Her har vi netop sendt en ansøgning til TrygFonden og Novo Nordisk Fonden om et større udviklingsprojekt, hvor vi glæder os til at modtage svar inden jul.

Her i efteråret sætter DR fokus på et liv med demens – blandt andet med udsendelsen ”Demenskoret”, som vi tidligere har varmet op til gennem DOF’s interne kommunikationskanaler. En række af vores medlemsskoler har koblet sig op på DR’s store satsning og synliggør derigennem danskernes muligheder for at deltage i målrettede og inkluderende læringsfællesskaber, som finder sted lokalt. På den måde kan vi bygge videre på stærke tilbud i vores medlemsskoler og løfte ambitionsniveauet yderligere for at få flere mennesker med i aftenskolernes mangfoldige tilbud. Her bliver det pludseligt synligt, at vi i DOF-fællesskabet har utrolig mange spændende tilbud og rækker ud til en meget bred målgruppe af mennesker, som befinder sig i både lette og udfordrende positioner i livet – og hvor aftenskolerne bliver et vigtigt samlingspunkt.

Det er jo noget af det, som er vigtigt at få frem i vores nye fælles strategiplan og dermed få skabt nogle ambitiøse spor for morgendagens folkeoplysende voksenundervisning. Husk, at du altid er meget velkommen til at bidrage med forslag eller ønsker til Hovedbestyrelsens virke på: ts@danskoplysning.dk.