Online Fællesdebat

Skrevet af:

Anne Refsgaard, Foreningskonsulent

Udgivet 26. marts 2025

Arranger online OG lokal debat med enten Imran Rashid eller Peter Tanev i din aftenskole!

DOF tilbyder et nyt format med fælles debatarrangementer. Debatoplægget vil foregå fælles og online, mens de lokale debatter foregår fysisk hos den enkelte skole. Formålet er at gøre det lettere og mere tilgængeligt for DOF-skolerne at lave spændende debatarrangementer. Der udbydes i første omgang to forskellige oplæg med hhv. Imran Rashid og Peter Tanev, som DOF-skoler har mulighed for at købe sig ind på. Der kan deltage op til 4 skoler i hvert arrangement. Er der behov for andre emner eller tidspunkter, opretter vi gerne flere fællesdebatter.  

Hvordan fungerer det? 

De medvirkende skoler inviterer og samler selv gæsterne til deres eget debatarrangement på en lokal fysisk lokation og planlægger selv form og indhold ud over fællesdelen. 

Oplægsholderen er til stede online på en Teams eller Zoom forbindelse sammen med alle de medvirkende skoler til oplægget og de efterfølgende spørgsmål. En DOF-konsulent faciliterer forbindelsen mellem oplægsholderen og skolerne og fungerer som online-ordstyrer. 

Når den fælles del er slut, fortsætter debatterne lokalt.  

Krav til de medvirkende skoler 

  • Et lokale med en stabil internetforbindelse, en god storskærm, PC til Teams eller Zoom forbindelse og kamera ud i salen, så man kan se de deltagende som en samlet gruppe 
  • En person, der teknisk styrer lyd og billede 
  • En vært 
  • Evt. en moderator til at styre den efterfølgende debat 

Tidsramme 

Ca. 30 minutter før fællesdelen afprøves teknikken med oplægsholder, skolerne og tovholder fra DOF.   

Arrangementet indledes af online-ordstyreren (DOF-konsulent) med en velkomst og et kort rids over plan og regler for arrangementet og derefter får skolerne på skift kort ordet så man lige hilser på hinanden. Samlet tidsforbrug er ca. 10 minutter. 

Ordet gives til oplægsholderen, som har taletid i 30 minutter.  

Online-ordstyreren giver skolerne mulighed for at stille spørgsmål til oplægsholderen – max to korte spørgsmål fra hver skole. Den, som stiller spørgsmålet, bør stå foran kameraet, så alle kan følge med og høre, hvad der bliver spurgt om. Samlet tidsforbrug 15-20 minutter.  

Online-ordstyreren siger tak til de medvirkende og ønsker god lokal debat.  

Økonomi 

Honorar til oplægsholderen deles ligeligt blandt de deltagende skoler. Der udsendes faktura fra DOF efter arrangementet er afholdt.  

Vil I være med? 

SLUK – Kunsten at overleve i en digital verden 

Tirsdag den 23. september 2025 kl. 17.00 

I dette oplæg belyser Imran Rashid de forudsætninger, der er vigtige at kende til, hvis man vil forstå, hvordan digitaliseringen konkret påvirker mennesker, samt hvad der skal til for, at vi kan genvinde en større del af kontrollen over vores liv. 

Hvilke mekanismer er det, der styrer vores digitale adfærd, og hvordan former teknologien vores vaner, opmærksomhed og relationer. Men vigtigst af alt: Hvad skal der til for at skabe en sundere balance mellem det digitale og det analoge liv? 

Oplægget varer ca. 30 minutter, hvorefter der er mulighed for at stille enkelte spørgsmål. 

Imran Rashid

Speciallæge i almen medicin 
Imran Rashid er speciallæge i almen medicin og har arbejdet i det danske sundhedsvæsen siden 2005 på både offentlige og private hospitaler. 

Forfatter
Han debuterede i 2017 med SLUK om teknologiens påvirkning af mennesker. Siden har han udgivet flere bøger, bl.a. Mærkbarhed og Skærmsund samt den internationale titel Offline på forlaget Wiley. 

Foredragsholder
I over 20 år har han undervist, holdt foredrag og optrådt på både nationale og internationale scener. Derudover har han deltaget i workshops, paneldebatter og fungeret som TV-læge. 

Modtager af Rosenkjærprisen 2024 
17. januar 2025 modtog Imran Rashid DR’s formidlingspris Rosenkjærprisen for hans fokus på digitaliseringens påvirkning på det moderne menneske. Rosenkjærprisen er siden 1963 givet til en person, der evner at gøre vanskeligt stof tilgængeligt for et bredt publikum, og som gør det både levende og forståeligt. Imran Rashid får DR’s store formidlingspris for sit fokus på børn og unges skærmtid | Presse - Koncern | DR 

Sundhedsfaglig direktør i Lenus 
Til daglig arbejder han hos healthtech-virksomheden Lenus.io, hvor han udvikler digitale løsninger til holistiske livsstilsforandringer og forebyggende sundhed. 

Tidsplan 

Kl. 16.30 Afprøvning af teknikken  

Kl. 17.00 Fælles velkomst online 

Kl. 17.15 Oplæg ved Imran Rashid 

Kl. 17.45 Mulighed for enkelte spørgsmål online 

Kl. 18.00 Vi lukker ned for onlinedelen og fortsætter debatten lokalt 

Pris 

Prisen for fællesdelen med oplæg er 6.250 kr. pr. skole 

Øvrige udgifter afholdes lokalt 

Udgangspunktet er, at skolerne anvender 10 %-puljen til debatskabende aktiviteter 

Praktik 

DOF står alene for onlineoplægget. Alt andet praktisk med annoncering, tilmelding og praktik lokalt er den enkelte skoles ansvar.  

Er din skole interesseret skal du kontakte Anne Refsgaard, tlf. 27 12 09 39 / ar@danskoplysning.dk 

Tilmeldingen er bindende. 

 

eller 

 

Din hverdag – vores klode 

Torsdag den 30. oktober 2025 kl. 17.00 

Peter Tanev tager i dette oplæg udgangspunkt i klimaet og de klimaændringer, vi står overfor, og tager fat i hvor meget, vi mennesker ”fylder” her på jorden. Der er en sammenhæng mellem vores hverdag og klimaet på jordkloden, alle mennesker sætter et CO2 aftryk hver dag, og det har betydning for vores klima her og nu og i fremtiden. Det er ikke et oplæg med ”løftet pegefinger”, men mere en aha-oplevelse for mange, som ikke tænker over, hvor store spor vi sætter på kloden i vores hverdag. 

Der lægges op til en drøftelse af, hvad man kan gøre for at vores hverdag er mere bæredygtig. Hvad kan den enkelte reelt gøre, og hvilke alternative og teknologiske muligheder findes der?  

Peter Tanev 

Peter Tanev har, siden han var barn, interesseret sig for regn, sol, slud og blæst. Ganske enkelt vejret og dets klima. Det var derfor helt naturligt, at han senere blev bachelor i Klimatologi fra Københavns Universitet, og i 1996 blev ansat som vejrvært på TV 2 Vejret, hvor han stadig arbejder i dag. 

Med en baggrund i videnskaben formår Peter Tanev at formidle komplekse emner på en letforståelig måde, hvor han bringer den nyeste forskning og viden inden for klimaforandringer og grøn omstilling ned på et hverdagsniveau, hvad enten det drejer sig om konsekvenser af klimaforandringerne, eller hvor vi står i forhold til klimakrisen. Han leverer både underholdende og informativ inspiration, som skaber refleksion og inviterer til at tage del i en bæredygtig fremtid, uanset om man er skoleelev eller erhvervsleder. Med sin dybdegående viden og humor efterlader han publikum med ny viden og en drivkraft til at handle. 

Tidsplan 

Kl. 16.30 Afprøvning af teknikken  

Kl. 17.00 Fælles velkomst online 

Kl. 17.15 Oplæg ved Peter Tanev 

Kl. 17.45 Mulighed for enkelte spørgsmål online 

Kl. 18.00 Vi lukker ned for onlinedelen og fortsætter debatten lokalt 

Pris 

Prisen for fællesdelen med oplæg er 3750 kr. pr. skole 

Øvrige udgifter afholdes lokalt. 

Udgangspunktet er, at skolerne anvender 10 %-puljen til debatskabende aktiviteter 

Praktik 

DOF står alene for onlineoplægget. Alt andet praktisk med annoncering, tilmelding og praktik lokalt er den enkelte skoles ansvar.  

Er din skole interesseret skal du kontakte Anne Refsgaard, tlf. 27 12 09 39 / ar@danskoplysning.dk  

Tilmeldingen er bindende. 

OBS: Er du egentlig interesseret i at arrangere en online fælles debat på din aftenskole, men passer datoer og tidspunkter ikke, så kontakt gerne Lis Schlotfeldt eller Anne Refsgaard!

Anne

Anne Refsgaard

Foreningskonsulent
Lis

Lis Schlotfeldt

Kursusmedarbejder